Traiskirchen i Thermenregion

Winiarnia w Treiskirchen
Traiskirchen, leży w regionie zwanym Thermenregion. To młody region winiarski, który powstał w roku 1985, gdy wcześniejsze regiony Gumpoldskirchen i Bad Vöslau zostały połączone w jeden. Pierwsze ślady uprawy winorośli w Austrii datowane są na lata około 700 p.n.e., jednakże systematyczna uprawa wina związana jest z przybyciem legionów Rzymskich. Rozkwit kultury winiarskiej rozpoczął się wraz z przeniesieniem stolicy Cesarstwa Niemiecko-Rzymskiego do Wiednia. Na przełomie dziejów Habsburgowie udanie eksportowali szczepy winorośli na całe terytorium cesarskie. Po rozpadzie monarchii Habsburskiej, swego czasu największego producenta wina na świecie, powierzchnia upraw mocno się skurczyła w skutek kryzysu gospodarczego. Po zakończeniu II. wojny światowej nastąpił powolny rozwój winiarstwa w Austri.
Na terenie rozciągającym się od Wiednia do Baden dojrzewają lokalne winorośla, takie jak Zierfandler (zwane także Spätrot) i Rotgipfler. Traiskirchen jest miastem skąd pochodzą klasyczne wina białe tego regionu. Podróże po tym winnym regionie można kontynuować wzdłuż wodociągu doprowadzającego wodę pitną z Alp do stolicy Austrii, na tzw. Weinstrasse (drodze wina).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...