Wino w Chorwacji stanowi bardzo ważny składnik narodowej kuchni i kultury. Chorwackie wina posiadają długą historię, ale dopiero od niedawna przebijają się w świadomości turystów, dla których symbolem tego kraju jest raczej rakija.
Wino zawiera sporo głównie sodu i magnezu, jest bogate jest w witaminy z grupy B, poza tym korzystnie wpływa na trawienie i podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, dlatego - pite z umiarem - jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
W Dalmacji winiarstwo stanowi główną gałąź produkcji, zajmuje się nią połowa mieszkańców wsi. Do najbardziej znanych win należą: Babic i Plavina (Primosten), Merlot (Drnis), Debit, Pošip maraština i GRK (Korčula), Vugava biały i czarny Plavac (Vis), Pumice i Bogdanuša (Hvar), Plavac mali (Pelješac), wino deserowe Prošek i czerwone wino Dingač.
W Chorwacji wina najwyższej jakości oznaczane są napisem “vrhunsko vino”. Są one przeważnie w wyższej cenie od win stołowych, ale w gorący wieczór schłodzone białe wino z niższej półki smakuje wyśmienicie.
Źródło informacji: www.tylkochorwacja.pl
Sony A-100, MAF 24-105/3,5-4,5, ISO 200, priorytet przysłony
A ja z kolei polecam wino z Istrii - malazija! Jedno z najlepszych jakie piłam w Chorwacji.
OdpowiedzUsuńMalazija jest przyjemna, choć podczas pięknego chorwackiego lata każde białe wino smakuje jak Małmazja ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę i pozdrawiam