Dalmacja i wino

Wino w Chorwacji stanowi bardzo ważny składnik narodowej kuchni i kultury. Chorwackie wina posiadają długą historię, ale dopiero od niedawna przebijają się w świadomości turystów, dla których symbolem tego kraju jest raczej rakija. Wino zawiera sporo głównie sodu i magnezu, jest bogate jest w witaminy z grupy B, poza tym korzystnie wpływa na trawienie i podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, dlatego - pite z umiarem - jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
W Dalmacji winiarstwo stanowi główną gałąź produkcji, zajmuje się nią połowa mieszkańców wsi. Do najbardziej znanych win należą: Babic i Plavina (Primosten), Merlot (Drnis), Debit, Pošip maraština i GRK (Korčula), Vugava biały i czarny Plavac (Vis), Pumice i Bogdanuša (Hvar), Plavac mali (Pelješac), wino deserowe Prošek i czerwone wino Dingač. W Chorwacji wina najwyższej jakości oznaczane są napisem “vrhunsko vino”. Są one przeważnie w wyższej cenie od win stołowych, ale w gorący wieczór schłodzone białe wino z niższej półki smakuje wyśmienicie.

Źródło informacji: www.tylkochorwacja.pl

Sony A-100, MAF 24-105/3,5-4,5, ISO 200, priorytet przysłony

2 komentarze:

  1. A ja z kolei polecam wino z Istrii - malazija! Jedno z najlepszych jakie piłam w Chorwacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Malazija jest przyjemna, choć podczas pięknego chorwackiego lata każde białe wino smakuje jak Małmazja ;-)
    Dziękuję za wizytę i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...